Olvasási idő 2 perc

Miért is jobb a kevesebb? Egy ideje foglalkoztat a minimalizmus téma. Futásban már régóta annak a híve vagyok. A lehető legkevesebb frissítéssel futok, a lehet legminimálisabb felszereléssel és alapvetően minimalista cipőkben.
Aztán elkezdett zavarni az otthoni sok kacat, amit magunk körül tartunk. A gyerekszobába csak úgy lehet bemenni, ha elsöpröm a rengeteg kacatot, a saját szobámba is nagyon nehéz bejutni, mert egy ideje már csak raktárként funkcionál. A gardrób is úgy néz ki, mint a bálabontás utáni turkáló. A garázsban is óriási a rendetlenség, mindene át kell menni, ha ki szeretnék venni valamit. Persze az életünk egyéb területein is hasonló a helyzet. Pénzügyi és időbeosztási okoból elkezdtem podcast-eket hallgatni és blogokat olvasni a témában. Aztán persze eljutottam a minimalizmushoz is. Nagyjából már sejtem, mit is kellene csinálni, hogy rendezettebb legyen az életünk, bár eddig is alkalmaztam már a minimalizmust, ha nem is tudatosan. Ha túl sok kacat gyűlt össze a gyerekszobában és eldurrant az agyam, akkor adtam egy kis időt a gyerekeknek pakolásra, majd a maradékot összeszedtem nagy kukászsákba. Ezt elraktam egy időre, hogy ne lássák a gyerekek, majd pár hónap múlva tényleg a kukában landolt, ha nem kellett nekik semmi belőle, amit kimondottan szerettek volna. Így elég sok holmitól meg lehetett szabadulni. Most, hogy tudatosan csinálom a szanálást, ugyanezt fogom csinálni a saját dolgaimmal is. Egy minimalista könyvben olvastam egy nagyon jó módszert. Össze kell pakolni, mintha költöznék, majd „beköltözni”. A dobozokból pedig csak a legszükségesebb dolgokat kivenni és egy hónap múlva eladni, elajándékozni vagy kidobni mindent, ami nem kellett addig. Persze nyáron ne dobjuk ki az összes téliruhát és télen fordítva:)
Tényleg annyi emléket és jó lesz majd valamire cuccot gyűjt az ember, hogy rossz nézni.
A garázsban pedig úgy fogom csinálni, hogy összegyűjtök mindent és szortírozok. Hajlamos vagyok ugyanis mindenből többet venni. Ahelyett, hogy megkeresnék egy szerszámot, inkább veszek helyette egy másikat. Így aztán szépen gyűlnek a cuccok. Persze teljesen felesleges és drága dolog. Ezentúl igyekszem nem rögtön futni a boltba egy csavarért, hanem megnézem, hogy van-e otthon. Ami még fontosabb, hogy csak annyit veszek, amennyi tényleg szükséges, mert ha többet veszek, csak raktározni kell. Annyira nem sürgős semmi csavaroznivaló, hogy ne lehessen megvárni, míg kinyit a bolt.
Torrente után szabadon: „Ha meg kell baszódni, akkor meg kell baszódni!” Szóval ha ki kell dobni haszontalan dolgokat, akkor ki kell dobni. Utána sokkal könnyebb.